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国際ワークショップ「過去への窓としての食べ物:アフリカ、アジア、太平洋」

投稿日:2023.09.25

*本イベントは終了しました。

日時

2023年9月25日(月)13:00–18:40
2023年9月26日(火)9:30–18:00

開催形態・場所

301、オンライン

プログラム

9月25日

(12:00–13:00. Lunch in TUFS Refectory for any early arrivals)
13:00–13:20
Registration of participants

13:20 – 13:30:
Amina METTOUCHI and Nicholas EVANS
Opening remarks.

Session One: Contemporary foodscapes and indigeneity

13:30–14:00
Shu FUJITA
“The Pursuit of the Local by the Global in Peruvian Contemporary Cuisine”

14:00–14:30
Hiroki ISHIKAWA
“Birth of Injera in Ethiopia”

14:30–15:00:
Takao SHIMIZU
“Considering ‘Food Landschaft’ in Burkina Faso”

15:00–15:30:
Atsushi NOBAYASHI
“Formosa Indigenous Peoples and Millet in Ethnohistory”

15:30–16:00
Tea Break

16:00–16:30
Roundtable “Contemporary foodscapes and indigeneity: changes, tensions and reclamation”

16:30–17:10:
Shinya SHODA
“Biomolecular archeological investigations of food and foodways in Prehistoric Asia”

Session Two: Food identities

17:10–17:40:
Izumi HOSHI
“Diversity of cheeses in the Tibetan plateau”

17:40–18:10
Paulette ROULON-DOKO
“Food as a key marker of Gbaya identity”

18:10–18:40
Roundtable “Group-internal food identities: preparations, tastes and textures as identity markers”

Evening dinner

9月26日

09:30–10:00
Registration of participants

10:00–10:30
Resumptive General Discussion for Day 1: “Food and Identity”

Session Three: The Grammar and Lexicon of Food

10:30–11:00
Toshiki OSADA and Purti MADU
“Expressives for talking about food in Mundari”

11:00–11:30:
Yona TAKAHASHI
“A Grammar of recipes: the case of Akkadian cuneiform tablets”

11:30–12:00
Roundtable ” The grammar of preparations and the lexicon of textures and tastes”

12:00–13:00
Lunch

Session Four: Food in the Deep Past

13:00–13:30:
Amina METTOUCHI
“Aman iman, ax isudār: milk trajectories since the Green Sahara”

13:30–14:00
Taichi KURONUMA, Takehiro MIKI, and Yasuhisa KONDO
“Dates in Southeast Arabia as a fundamental substance through the ages”

14:00–14:30
Nicholas EVANS
“65 000 years of eating pandanus: the past and present of food in Northern Australia”

14:30–15:00
Round table “Food in the Deep Past: human migrations and staple stability through time”

15:00–15:20
Tea Break

15:20–15:50
General discussion for Day 2: Food in Deep Time: Ecosystems and Human Cultures

15:50–16:00
Asako SHIOHARA
Closing remarks.

使用言語

英語

参加費

無料

共催

  • 東京外国語大学アジア・アフリカ言語文化研究所 基幹研究「アジア・アフリカの言語動態の記述と記録:アジア・アフリカに生きる人々の言語・文化への深い理解を目指して (DDDLing)」
  • TUFSフィールドサイエンスコモンズ
  • オーストラリア国立大学
  • フランス国立科学研究センター

(2023年9月25日 記事公開)
(2023年10月3日記事更新)

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